Beszélő Babakezek – Pillants bele babád gondolataiba!

Bárcsak tudnánk olvasni a babák gondolataiban! Bárcsak el tudnák mondani, mi a bajuk! Ugye, ismerősek ezek a vágyak? Valóban lehetséges bepillantani a még nem beszélő kicsi gondolataiba? A babajelbeszédről, egy új kommunikációs módszerről kérdeztük Zentai Katát, a Beszélő Babakezek program vezetőjét.

Mióta oktatsz babajelbeszédet és mi a célja a munkádnak?

2008 óta tartok babajelbeszéd-tanfolyamokat. Segítem a szülőket, hogy boldog, kiegyensúlyozott kapcsolatot teremtsenek babáikkal és közösen átéljék a beszéd előtti kommunikáció csodáját. Mindez pozitívan hat a gyermekek szellemi és lelki fejlődésére.

Hatékony kommunikáció a babával

Mi pontosan a babajelbeszéd?

Ez a módszer a kézjeleket használja fel ahhoz, hogy hatékonyan kommunikáljunk a gyermekekkel már a beszéd megjelenése előtt is. A babák értelmi fejlődése megelőzi a beszédük fejlődését. Ez sokszor feszültséghez vezet, hiszen a gyermek már pontosan tudja, mit akar, csak még nem képes szavakba önteni. Ha a babák kezébe adjuk ezt a lehetőséget – a kézjeleket -, magunk is meglepődünk, hogy mi mindent ismernek és szeretnének velünk tudatni. A jelek segítségével a gyermek például egy jelen nem lévő tárgyra vagy akár a múltra is képes utalni. A jelelő gyermekek nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak, nagyobb az önbizalmuk.

Természetes gesztikulálási készség 

Nem okoz nehézséget a jelbeszéd elsajátítása a babáknak?

Éppen a babák spontán gesztusaira épül a babajelbeszéd, így egy természetes eszköz, egyáltalán nem idegen a babáktól. Mi csak annyit teszünk, hogy a babák néhány spontán jelén kívül elkezdünk használni további jeleket is. És mivel a gyermekek életkori sajátossága az utánzás, nagyon könnyen elsajátítanak 20-30 vagy akár 200 jelet is, még mielőtt elkezdenek beszélni.

Fontos tudnunk, hogy mindabból, amit a jelek nélkül is megértünk a gyermekekből, a babajelbeszéd semmit nem vesz el. Ez nem egy pótszer, hanem gazdagítja a velük folytatott társalgást és a játékot. A babajelbeszéd megerősíti a beszélt nyelvet azáltal, hogy a hallási ingerhez vizuális és mozgásos ingert kapcsol, növeli a kreatív gondolkodást, csökkenti a váratlan érzelmi kitöréseket, segíti a beszédfejlődést.

 

Szülő-gyermek kötelék erősítése

Hogyan hat a beszédfejlődésre?

A tudományos kutatások azt bizonyítják, hogy a jelelő gyermekek átlagosan hamarabb és gazdagabb szókinccsel kezdenek el beszélni. De ezt nem tartom túlságosan jelentős szempontnak. Főként, mert amíg ezek a gyermekek nem tudnak beszélni, addig is hatékonyan tudnak kommunikálni. Viszont sokkal jelentősebb az a tény, hogy a babák képesek kifejezni azt, amit már tudnak és megismertek a világból. Mindez segíti a kölcsönös megértést és erősíti a szülő-gyermek kapcsolatot.

Jó játék

Mikor érdemes elkezdeni?

6-9 hónapos korban, így mire egyéves lesz a gyermek, gyakran 30-40 jelet is használhat. Persze korábban is el lehet kezdeni és természetesen később is jó megismerni a módszert, hiszen rengeteg előnye van. Tapasztalatom szerint még az óvodás gyermekek is rendkívül élvezik a játékot a jelekkel. 

Babakezek közösség

Kik és miért járnak a tanfolyamokra?

A szülők elsősorban a babáikat szeretnék minél jobban megérteni, támogatni a fejlődésüket. Mivel a Beszélő Babakezek program többszintű tanfolyamokat kínál, így többször visszatérnek a résztvevők és egy nyitott, elfogadó, a kötődő nevelés iránt érzékeny szülői közösség formálódik.

Ugyan elsősorban a tipikus fejlődésű gyermekekkel járnak a foglalkozásokra, de 2013-tól több érintett alapítvánnyal együttműködve kiemelt szerepet szánunk a sajátos nevelési igényű gyermekekkel való foglalkozásra is integrált csoportokban. Szerencsére több szakember is érdeklődik a módszer iránt és alkalmazza a munkája során.

Hol ismerkedhetünk meg a módszerrel és hogyan sajátíthatjuk el azt?

Gyakran tartok ingyenes előadásokat, bemutatókat. Tanfolyamaimon és vidéki franchise partnereim tanfolyamain szeretettel várjuk az érdeklődő szülőket és a babáikat.

 

További információ:

www.babakezek.hu

www.facebook.com/babakezek

www.youtube.com/babakezek

Free Joomla! templates by AgeThemes