Jön a baba?-Gyűjtsd az információkat!

Vegyünk egy optimális helyzetet: szerelmes leszel, a férfi viszont szeret. A rózsaszín köd felszállása után is mély szeretettel, szerelemmel tekintetek egymásra, kisebb konfliktusok ellenére jól működik a kapcsolat, kölcsönös a tisztelet. Tovább akartok lépni. Talán összeházasodtok, talán élettársak lesztek. Munkátok talán kielégítő, jól érzitek magatokat összességében véve. Aztán kezd valamiféle hiányérzeted lenni, talán mindkettőtöknek. Kiteljesedve éreznétek magatokat, a kapcsolatotokat, ha egy gyermek édesítené napjaitokat. Ezért szerelmes együttléteitek várandóssághoz vezetnek. Örültök, vártátok, ezt szerettétek volna.

Kisebb-nagyobb nehézségekkel az életetekben eddig is boldogultatok, de most minden olyan fura. Eddig ura voltál a körötted történő dolgokon, nagyjából kontrollálni tudtad az eseményeket, talán az érzelmeidet is, ha arra volt szükség. Talán azt gondoltad, a várandósság alatt is hasonlóan éled majd az éeleted, hisz kilenc hónap olyan sok idő! Persze tudtad, hogy ez nagy változás, de mégis... Még csak pár milliméter az egész magzat, sőt, még embrió, hol van még az a 40.hét? Rengeteg idő van átszervezni, kialakítani, megvenni, elcserélni, kitalálni, felfogadni, megfogadni, kialudni, összerakni.

De akkor mégis mi történik? Sírva fakadsz azon, ami eddig nem érintett meg. Rá sem bírsz nézni arra, ami eddig kedvenced volt. A munka nem köt le, nem bírsz koncentrálni, elkalandozol, vagy minden fél órában elszundítasz. Nem akarod, de megtörténik. Kezd kicsúszni a kezedből az irányítás? Mintha nem te döntenél egyedül arról, mi kerüljön a fókuszba. Hol örülsz és boldog vagy, hol átszalad rajtad a félelem, hogy talán mégsem most kellett volna.

A testedre rá sem ismersz? Itt gömbölyödik, ott nyúlik, hol dagad, hol átalakul.

El kezdesz gondolkodni, mindabból, amit érzel, mi a normális és mi már nem? Bújod az internetet, a különböző könyveket és talán kezdesz kiesni a középpontodból. Úgy érzed, kívülről jövő tanácsok kellenek ahhoz, hogy megerősödj, tisztán láss, megnyugodj. Elfelejted, mekkora tudás van benned, talán nem is tudod, mikre vagy képes!

De kapsz arra esélyt, hogy találkozz önmagaddal, kezd megismerni rejtett énedet és erődet, hisz olyan átalakuláson mész át, ami ugyan fenekestül felforgat, de egyben felér egy önismereti tréninggel is. Anya leszel és szülni fogsz!

Ha sikerül olyan helyszínt találnod a szüléshez, ahol teljes biztonságban érzed magad és hagyják a folyamataitokat a saját tempótokban kibontakozni, megérzed anyai kompetenciádat! Sok minden megtörténik veletek a szülés órái alatt, amit nem te irányítasz, de mégis te csinálod, a te tested képes erre. Te és a babád csodás együttműködése ez!

És egyszer csak ott van, kibújt a pocakodból, mellkasodon szuszog mázasan, fáradtan, de élénken, talán már keresi is melledet. Nézitek egymást és elveszel ebben a találkozásban.

Ismerkedni kezdtek. Talán csak most kezded felfogni, mi is történt. Talán most zuhan rád először teljes erejével a felelősség ijesztő nehézsége. Sír, néha egészen keservesen, picike, törékenynek tűnik és magatehetetlennek. Néha úgy tűnik, szerencse kérdése, milyen információkhoz jutsz hozzá, milyen segítség áll melletted. Az információkon sok múlik.

Honnan tudhatod a rátok zuhanó információ tömegből, hogy melyik a használható és valóban segítő? Futtasd át magadon, amit hallasz és olvasol! Tudsz vele azonosulni? Megnyugvás tölt el a nyomában? Úgy érzed, támogatja a közted és babád közt lévő egységet? Közelebb hoz vagy eltávolít?Örömmel vinnéd végbe a kapott tanácsot vagy kicsit is ellenérzésed van?

A babák ösztönből cselekszenek és nyilvánulnak meg. A benned lévő ősi tudást az ő megnyilvánulásaik, létezésük, testfelépítésük segítenek felébreszteni. Persze ehhez szükséges lenne a támogató környezet, aki értő és érző figyelemmel áll melletted és hagyja, hogy magadra találj anyaságodban. Tieteket támogat. Elfogadja a tehetetlenség könnyeit, de nem akar megoldani. Nem gondolja, hogy a megfelelő segítség számodra, ha elszeparálnak a babádtól. Nem szeszélyes és hisztis, hanem értékes és fontos átalakuláson átmenő nőnek tartanak.

A támogató családon kívül a támogató közösség ereje nagyban megkönnyítheti a babás hétköznapokat! Baba-mama csoportok, klubok, amik kicsit visszahozzák a nagycsaládok képét, ahol szó sem lehetett elsziegetelődésről. Szükségünk van egymásra, együtt könnyebb!

Nektek mi volt a legnagyobb segítség várandósan, szülés alatt és után?

Dobiné Olasz-Papp Nóra
Válaszkész Szülők Egyesülete

Free Joomla! templates by AgeThemes