Zsoldos Éva

babahordozási tanácsadó

Már a pocakosság idején eldöntöttük, hogy babánkat hordozni szeretnénk és babánk is egyértelműen jelezte, hogy nem "mindenütt jó, de" testközelben- és mozgásban lenni mindenképpen. Mondhatni minden adott volt - mégsem tudtunk hordozni. Amint tudtunk elmentünk oktatásra és már aznap teszteltük is élesben a hordozás hatásosságát.

Saját bőrömön is megtapasztaltam és a többi szülő is azt jelzi vissza, hogy a sikeres és örömteli hordozást jelentősen megkönnyíti a személyes közvetítés, az élő segítség, amit nem helyettesíthet sem leírás, sem videó. Nem kell feltétlenül egy képzett hordozási tanácsadóhoz fordulni, azonban ha olyan segít, aki nem csak gyakorlati, de elméleti tudással is rendelkezik a baba- és gyermekhordozás, valamint az ahhoz szorosan kapcsolódó csecsemőgondozás és gyermeknevelés területén is, akkor bizonyos nehézségek és zsákutcák elkerülhetők, mérsékelhetők. A hordozási tanácsadó annyival tud többet, mint egy gyakorlott hordozós barátnő, ismerős, hogy megtanulta azt is, hogyan tanítsa meg az amúgy rutinszerű mozdulatokat másoknak. 
A hordozási tanácsadói és oktatói képesítés megszerzését jóval megelőzték egyetemi tanulmányaim az ELTE Pszichológia szakán, valamint különféle módszer specifikus pszichológiai ismeretek megszerzése (tranzakció analízis, képességfejlesztő- és kommunikációs tréner, élménypedagógia), így saját élményeimet, több hordozós és nem hordozós család tapasztalatait és az elméletekkel is ki tudom egészíteni, össze tudjuk vetni, hogy megtaláljuk a számotokra megfelelő megoldásokat.

A hordozást egy kontinuum mentén képzelem el. Van, aki főleg a praktikus oldalát nézi, és van, aki életstílusként éli. Ahogy egyre inkább belemerülök a hordozás témakörébe, úgy haladok a praktikumtól az életstílus felé. Amikor felmerül a hordozás, akkor számomra felmerül a kötődő nevelés, az igény szerinti szoptatás, az együtt alvás, az erőszakmentes/együttműködő kommunikáció. Egyáltalán annak a kérdése, hogy közelségre, vagy távolságra neveljük-e gyermekeinket. Mondhatni egy komplex szemléletrendszerről beszélhetünk, ami a természetes gyermekgondozásról szól. Nem csak a gyermekemet igyekszem a számára emberi mivoltából adódóan természetes módon gondozni, nevelni, hanem az állatainkat is. Kisgyermekkorom óta életem elválaszthatatlan része a ló. Ahogy az emberhez az ember nyelvén, úgy a lóhoz a ló nyelvén érdemes szólni. Alapjaiban véve a kettő nem is különbözik annyira. Szerintem a sikeres kommunikáció záloga a bizalom, a szeretet, a másik igényeinek megértése - vagyis a kapcsolat, a kötődés - és az ezeken keresztül átadott, az érintettek számára élhető keretrendszer.

Az ismereteimből mindenki annyit vehet át, amennyit szeretne. Tudok segíteni abban, hogy csupán a hordozás praktikus oldalával ismerkedj meg, vagy akár belemélyedhetünk az (emberi) etológiába alaposabban is. A döntés a Tiéd!

Kérlek, kérdezz, mesélj, mondd el, mert csak úgy tudom megismerni, hogy mire van szükséged, mik az igényeid, hogy miben, mennyiben segíthetek személyre szólóan Neked!

Felveheted velem a kapcsolatot a központi email-címen, vagy megtalálsz a www.hordozda.hu oldalon keresztül.

Free Joomla! templates by AgeThemes