Anya-magzat kapcsolatanalízis

1996 óta él és lüktet ez a remek módszer, mely megszületése óta számtalan kismama anyává válási folyamatát segítette elő és fejtette ki pozitív hatásait a magzatokra.

Mi is ez?

Hidas György és Raffai Jenő nevéhez fűződő módszer, melynek alapjául pszichoterápiás tapasztalatok szolgáltak. Prevenciós céllal is alkalmazható, hiszen olyan tudatalatt működő és ható gátak, akadályok kerülhetnek felszínre általa, melyek nagyban befolyásolnák a várandósság hónapjait, a szülés élményét, az anyaság állapotát.

Elsődleges célja az anya és magzata közt létrejövő kapcsolat tudatosítása, elmélyítése, segítése. Nem ritka, hogy a kapcsolatfelvételek alatt a várandós nő saját születésélménye, magzati tapasztalásai is előtérbe kerüljenek.

A várandós nő teste, lelke egyszerre érzékeny, gyengédségre, törődésre vágyó, miközben hihetetlen erőről ad tanúbizonyságot azzal a csodával, hogy képes egy életet hordani testében, fejlődik, növekszik benne egy kis ember.

A magzatok nem passzív, hanem nagyon is aktív résztvevői a várandósságnak. Éreznek, észlelnek, tapasztalnak, álmodnak, látnak, hallanak, mozognak. Szükségük van a figyelemre, törődésre, arra az érzésre, hogy várják őket. Eljutnak hozzájuk az anyai érzések(pozitívak és negatívak egyaránt), gondolatok, stresszek, rájuk is hatással lehetnek mindezek. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a várandós nőnek magára kell erőltetnie egy hamis és erőltetett mosolyt, mert folyamatos ragyogást várnak tőle. Egy szülőnek remek segítőtársa a hitelesség. Ugyanis a magzatok, babák, gyerekek nem arra reagálnak, amit mutat, mond a szülő, hanem arra, ami a valóság. Még ha jól eltitkolt, akkor is.

Éppen ezért a magzat nem lesz traumatizált attól, ha édesanyján átfutott az ijedt gondolat, tényleg jó ötlet volt-e most babát vállalni, elárasztották hirtelen a kétségek és félelmek, megrémisztette az anyasággal járó testi-lelki változások gondolata. Ezek az érzések természetesek és nagyrészt átmenetiek.

Káros következménnyel járhat viszont a nem kívánt terhességből fakadó elutasítása a magzatnak, a rendszeres, nagyfokú stressz.

A szülést, az anyaság állapotát, a babára való ráhangolódást sok tényező befolyásolhatja. Érdemes megvizsgálni a várandós nő magzati körülményeit, tehát hasznos begyűjteni információkat arról, ő maga tervezett és várt várandósságból született-e, hogyan született, milyen anyai, gondoskodás mintát hozott magával?

Mindezek tudatosításában, akár feldolgozásban sokat segíthet a kapcsolatanalízis, ahogy pozitív változásokat lehet elérni olyan állapotokban, mint pl. fenyegető koraszülés, méhlepény elégtelenség, stb. Ha a tudattalanul ható energiák, áramlások megfoghatóbbá válnak, a tünet is megszűnhet.

Természetesen ez a módszer sem varázslás! A várandós nő belső munkája ez, ahol a kapcsolatanalitikus egy kísérő, támogató segítő személy.

Kinek érdemes kapcsolatanalízisre járnia?

Bárkinek, aki mélyebb kapcsolatra vágyik magzatával, aki a várandósság hónapjaiban már szeretne felkészülni az anyaságra, akinél komplikációk léptek fel a várandósság alatt és szeretné folyamatait megtámogatni pszichés irányból is, aki többedik gyermekét várja és szeretne saját időt fordítani a magzatára, akinek előző szülésélménye megterhelő, traumatizált volt és újra szülés előtt áll, aki számára nehézséget okoz várandóssága, magzata elfogadása.

Akár a nulladik héttől el lehet kezdeni az üléseket, melyek a várandósság végéig tartanak. Az utolsó időszak a szülésre, születésre felkészítés szakasza.

A kapcsolatfelvétel relaxált állapotban történik.

Írásom Raffai Jenő egyik gondolatával zárom:

“A kapcsolaton keresztül fejti ki terápiás és személyiségfejlesztő hatását. Segíti az anyát az anyává érés folyamatában, a magzatot lelki működésének kibontakozásában.

Ebben a kontextusban válik lehetővé a terhesség teljes pszichoszomatikus kontrollja, a koraszülések megelőzése, a terhesség folyamán fellépő funkcionális zavarok megszüntetése: vérzések, idő előtti méhösszehúzódások, megrövidült méhszáj, méhnyak, placenta previa, placenta öregedése, fejlődési retardáció, koraszülések. A szülések könnyebben zajlanak le.

Az anya-magzat kapcsolatanalízisből született gyermekek kiegyensúlyozottak, kötődésük mély. Más fejlődési pályára állnak, más perspektíva áll előttük.” (Raffai, 2010)


Dobiné Olasz-Papp Nóra
Személyközpontú tanácsadó és kapcsolatanalitikus

(a cikk a www.medem.huoldalon jelent meg)

 

Free Joomla! templates by AgeThemes