A várandósság pszichológiája

A „baba-mama” kapcsolat első éveiről.

Az életút leglényegesebb eseményei: a születés, foglalkozás megtalálása, a házasságkötés, a gyermekvállalás, unokák születése, és végül a halál.

Sorozatunk most az első szakasszal foglalkozik a nők szempontjából, akiknek a természet azt a lehetőséget adta, hogy foganjanak és a magzatot a testükben felnövesszék. A régi szóhasználat „terhesség”-ről beszél, hiszen valóban, vannak ezzel járó nehézségek, terhek, de összességében mégis több örömöt és siker-érzetet adhat a várandósság élménye. A kismama a társadalom szemében tiszteletreméltó szerepbe kerül.

De nézzük meg, mi történik akkor, amikor egy magzat megfogan. Egy szerelmespárnak vagy házaspárnak a szerelmi együttlétéből bukkan elő, amikor a kapcsolat már stabil, és vállalni tudnak egy olyan feladatot, amihez jó alap az együttélés. Amikor a fogamzás ténye napvilágra kerül, megbeszélik a folytatást, és nagyon fontos, hogy mindketten igent mondjanak rá, mert a továbbiakban még inkább szükségük lesz az együttműködésre. A gyermek felnevelése nem egyszemélyes feladat, ehhez a nőnek szüksége van segítségre, amit a párja vagy a tágabb családja adhat meg.

A kismamák közül néhányan – akik jó kapcsolatban vannak a saját belső lelki megérzéseikkel – korán felismerhetik a fogamzás megtörténtét. De ez nem szükséges feltétlenül, hiszen a terhességi teszt is hamar megmutatja. A fogamzással a nőben egy pszichológiai változás kezdődik el. Olyan jelentős esemény ez a számára – és közvetve a párjának is, hiszen a férfi az, aki a folyamatot elindította – hogy az első reakciójaként a meglepett öröm mellett egy kis riadalom is megjelenhet. Életének egy szakasza lezárul, végleg le kell mondania „lányságáról”. Be fog majd állni családja nemzedéki sorába, követni fogja anyját és nagyanyját. A perinatális pszichológia ismeretei szerint a várandósság alatt felelevenednek emlékei saját gyermeksége idejéről – és ezek az emlékek hatni fognak rá, és hatni fognak a magzatára is. Ezek elsősorban olyan emlékek, amiket a teste őriz. Ebben az időszakban lelkileg egy érzékeny szakaszba kerül.

A nő a várandóssága alatt együtt változik a magzattal – és ez a növekedés látható lesz az alakján, a mellén, a hasán. Megváltozik a testképe – és ezzel kapcsolatban is lehetnek kellemes, valamint kellemetlen érzései. Szerencsére fokozatosan történik ez, így van ideje hozzászokni, ahogyan nőies alakja anyai formát vesz fel. A legtöbb kismama azonban boldogan meghozza ezt az áldozatot, és kíváncsian várja, hogy végül megpillanthassa ennek a kilenc havi „munkának” a gyümölcsét.

A várandósság alatt növekvő magzat olyan hatással van a kismamára, hogy az egyre inkább feléje fordul, egyre jobban figyel rá, egyre többet fantáziál róla – és ha egy jó párkapcsolatban él, akkor ebben a párja is részt vesz - nemcsak azért, mert látja, hogy a nőnek ez fontos, hanem őt is érdekli a folyamat.

Tulajdonképpen csak azt tudjuk tanácsolni a kismamának ilyenkor, hogy tegye azt, amit a természetes érdeklődése diktál – tegye a hasára a kezét, mert ezzel is építi a kapcsolatot a magzatával. A magzat már nagyon korán elkezd mozogni a méhben és félidőtől kifejezetten reagál a szülők érintésére. Ezzel ma már egy külön tudományterület foglalkozik a haptonómia, az érintés művészete. A hasfalon keresztüli érintés mellett a másik kapocs a hangok érzékelése. Már a kutató-pszichológusok is felfedezték, hogy a magzati korban hallott zenék, mesék később is tetszenek a csecsemőnek. Azt is tudjuk, hogy a szülők, a testvérek hangját felismeri az újszülött, és ismerősként hallgatja azokat is, akiket magzatként többször hallott.

Azoknak a várandósoknak, akik professzionálisan akarják a kapcsolatukat elmélyíteni a magzattal a Hidas-Raffai által kidolgozott speciális „anya-magzat kapcsolat-analízist” ajánljuk, amit szakemberek végeznek. Segítséget nyújthat ez a magzat egészséges lelki fejlődéséhez, és a tapasztalatok szerint a későbbi szülő-gyermek kapcsolatnak is jó alapozása.

 

A cikket írta: Tornyossy Mária, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta

 

Free Joomla! templates by AgeThemes