Folyamatosan sír

 Kedves Nóra!

Végső elkeseredésemben írok neked! Kisfiam 5 hetes és amióta megszületett, szinte folyamatosan csak sír és nem tudom megnyugtatni. Illetve cicin és a kezemben jól el van, de éjszaka sem lehet aludni, mindig ki kell venni az ágyából (egy szobában alszunk). Azt mondták, egy ekkora baba eszik-alszik, hát a miénk nem!Nem tudom, mit rontottam el, kimerültem, a sok sírás az őrületbe kerget!!

Várom válaszod:Anikó

 

Kedves Anikó!

Először is, gratulálok kisfiadhoz!

Sajnos, sok olyan információ zúdul a (leendő) anyukákra, ami nem teljesen állja meg a helyét. Ilyen például az is, amivel te találkoztál: eszik-alszik, nincs vele dolog. Sok függ az egyéni temperamentumtól, a szülés körülményeitől és a szülés utáni körülményektől.

Nálatok hogyan alakult a szülés? Utána veled lehetett a babád? Mikor került először mellre? Milyen jellegű a sírása? Éles, fájdalmas? 24 óra alatt hányszor kerül mellre a kisfiad?

Azt írod, cicin megnyugszik és kézben sem sír. Ez teljesen természetes reakció a baba részéről: ez jelenti azt, hogy ösztönös igényei kielégülnek. Egy ilyen csepp babának sok és szoros testközelségre van szüksége, és ha ezt megadod neki, semmit nem rontasz el vele, sőt! Ez egy nagyon fontos momentum ahhoz, hogy a bizalom kialakulhasson kisfiadban és biztonságban érezhesse magát. A testközelséget a szoptatással is biztosítjuk, de ha épp nem szopizik, neked viszont házimunkád vagy egyéb feladatod van, a hordozás nagyon nagy segítség lehet! Ha megoldható, a család minden tagjának megfelel, éjszaka választhatjátok az együttalvást is, ami abban könnyebbség, hogy nem kell állandóan kimászni az ágyból és vissza.

Ekkora korban naponta kb. 10-szer mellre kéredzkednek a babák (vagy ennél is többször). Nyugodtan mellre teheted minden „nyikkre” és figyeld meg, ezek után hogy alakul a sírós órák száma!

Ez az időszak most rólatok szól, még ismerkedtek egymással, ő próbál alkalmazkodni a kinti világhoz, neked szoknod kell a gondolatot, hogy Anya lettél, stb. ezekhez idő kell. A szépsége ennek az időszaknak az, hogy bátran hagyatkozhatsz a kisfiad jelzéseire, semmit nem ronthatsz el ezzel, hanem a szuper alapokat most teszitek le (és az alapozás nagyon fontos)! Ha még Apa is ki tudja/akarja venni a részét és támogatja a válaszkészség útját, az maga a tökély! Ha úgy érzed, a sírása nagyon fájdalmas és a testközelség, szoptatás növelésével sem csökken, más testi tünet jelentkezne, érdemes lehet a gyermekorvossal is konzultálni..

Szívesen veszek egy visszajelzést a későbbiekben tőled!

Ha hordozásban segítségre van szükséged, keresd egyesületünkben Gerendai Zsuzsit, ő tapasztalt hordozási tanácsadó és tanfolyamvezető, illetve szoptatási kérdések végett felkeresheted a www.ibclc.hu és a www.lll.hu oldalakat!

Kellemes babázós, egymásra hangolódós időszakot kívánok Nektek!

 

Wednesday the 22nd. Quickmedia.