Nagy örömömre szolgált, hogy Imre Jánossal, a Kicsingo egyik alapítójával készíthettem interjút, aki ezzel betekintést ad abba, hogyan lesz egy apa válaszkészségével egy remek hordozóeszköz megalkotója is!

Vegyünk egy optimális helyzetet: szerelmes leszel, a férfi viszont szeret. A rózsaszín köd felszállása után is mély szeretettel, szerelemmel tekintetek egymásra, kisebb konfliktusok ellenére jól működik a kapcsolat, kölcsönös a tisztelet. Tovább akartok lépni. Talán összeházasodtok, talán élettársak lesztek. Munkátok talán kielégítő, jól érzitek magatokat összességében véve. Aztán kezd valamiféle hiányérzeted lenni, talán mindkettőtöknek. Kiteljesedve éreznétek magatokat, a kapcsolatotokat, ha egy gyermek édesítené napjaitokat. Ezért szerelmes együttléteitek várandóssághoz vezetnek. Örültök, vártátok, ezt szerettétek volna.

Felcsillant a szemed a cím láttán? Úgy érzed, remek alkalom arra, hogy hátha megtudsz egy remek módszert arra, hogyan lehetnek csendes, nyugodt éjszakáitok?

Nem akarlak elkeseríteni, de nem fogok tudni receptet kínálni neked. Nincsenek minden gyermekre ugyanúgy alkalmazható módszerek, hisz mindegyikük külön egyéniség, egyedi személyiség. Ám van, amiben megegyeznek: ösztöneik szerint működnek, szükségleteik vezérlik őket. Éjjel is.

Valószínűleg már várandósság alatt, vagy még korábban kezdenek gyűlni a kérdések a szülők fejében, hogyan fognak majd gondoskodni kisbabájukról, próbálnak belehelyezkedni a szülői szerepbe. Nagyon jó, ha egy szülő pár meg tudja élni bizonytalanságát és van módja időt fordítani kérdéseire, félelmeire.

A szülővé válás folyamata még a legjobban működő párok számára is kihívást ésstresszt jelent. Ez az időszak számos individuális éskapcsolati változást eredményez. A szülők az életterük és funkcióik legtöbb szintjénvalamiféle eltolódást mutatnak a születést követő első másfél év során,de ezek később (optimális esetben) stabilizálódnak, új egyensúlyt alapoznak meg.A következő folyamatok jellemzőek erre azidőszakra: az identitás, a (nemi) szerepek változása, a személyeskompetencia átértékelése, a kapcsolatok újraértelmezése, észlelt minőségük változása, a mentális állapotváltozásai, valamint azáltalános preferencia rangsor átrendeződése.Anyává lenni, apává lenni, és együtt szülőkké válni általában együtt jár a saját magunkról kialakított kép, az életmódunk, a jövőre vonatkozó terveink és kapcsolatunk megváltozásával.

1. Milyen módszer a válaszkész nevelés?

Nem módszer, inkább az ösztönös tudáson alapuló belső út. Olyan információk mentén halad, amely segíti a kötődés kialakulását, a testi-lelki fejlődés és változás folyamatát kíséri inkább szívközpontúan, mint tekintélyelven alapulóan. A baba ösztönös és természetes jelzéseit veszi figyelembe és segíti az anyát abban, hogy ezeket a jelzéseket megértse, felismerje és adekvát választ adjon rájuk. Egybe foglalja az igény szerinti szoptatás, hordozás és éjszakai gondoskodás jelentőségét és információt nyújt ezekről. Mostanában nehéz lehet meghallani az ösztönök hangját, mert rengeteg téves információ és elbizonytalanító tanács jut el a szülőkhöz és kínálnak gyors megoldást olyan problémákra, melyek valójában nem kórosak, hanem sokszor adott életszakasz normális jellemzője, életkori sajátosság. Nem módszer, mert nem kínál egy általános receptet, ami minden babára, szülőre egyaránt vonatkozhat, hanem a biológiai meghatározottságot veszi alapul úgy, hogy közben maximálisan a kisbabák valódi működésére összpontosít, ami kerek egész lesz az anyában lezajló hormonális és pszichés változásokkal.

Néztem este alvó csemetéimet és szokás szerint, el voltam tőlük lágyulva. Szétdobálva kezük, lábuk, tátott szájjal durmoltak és ami a legszebb volt az egészben, hogy össze voltak bújva. Fiam ölelte magához álmában a kishúgát, aki a testkontaktustól megnyugodott és mire beértem apró nyöszörgésére, már vissza is aludt az ölelésben.

Büszke és boldog érzéssel tölt el, hogy ezen megnyilvánulás ösztönössége a maga természetes módján van jelen a gyermekeim életében is.

Anyának lenni milyen? Anyának lenni valamilyen? Meg lehet-e fogalmazni ezt az állapotot, amit az anyaság jelent? Lehet-e bármilyen bélyeget sütni rá? Ki lehet-e fejezni az anyaságban való létet egy szóval? És százzal?

Magam is édesanya vagyok, egyelőre kétszeres. Már csak ezért is sok más anya vesz körül, sétáink alatt, a játszótéren és a szakmám miatt is. Találkozom olyanokkal, akik régóta vágynak rá, de nem jön a baba és olyannal is, aki nem vágyott rá, mégis anya lett. Nézem a nőket, nézem az anyákat és próbálok beléjük látni. Vágyom rá, hogy tudjam, kinek mit jelent az anyaság? Mit jelent ennek a rengeteg nőnek ez a szerep. Szerep ez, identitás?

Free Joomla! templates by AgeThemes